Les festes de sant Bartomeu, patró de la vila, se celebren el 24 d'agost. L'inici d'aquesta festivitat es remunta a l'any 1720 quan a Consell es féu una gran festa per celebrar que l'església havia estat elevada a la categoria de vicaria in capite. A més, aquell any també es va celebrar, dos dies després de sant Bartomeu, una altra festa en honor de la Mare de Déu de la Visitació, titular de l'església de Consell. Des de la darreria del segle XVI i fins a l'any 1720, la testa litúrgica i popular del poble s'havia celebrat, però, el dia 2 de juliol, diada de la titular. Gradualment, però, sant Bartomeu adquirí una major devoció per la coincidència, en una mateixa data, de la commemoració de la instal·lació de la reserva de "eucaristia i la festivitat d'aquest sant Així, va anar perdent força la idea inicial de fer memòria solemne de l'erecció de la vicaria i adquirí un major protagonisme sant Bartomeu. El 1985 la Santa Seu el declara patró oficial de Consell.
Sobre als actes actuals de la testa major, s'ha d'indicar que comencen normalment un o dos diumenges abans del dia de sant Bartomeu, amb la lectura del pregó de les testes i la inauguració de les exposicions. A partir de llavors, se succeeixen les jornades festives, durant les quals es fan exposicions, actes culturals i religiosos, sopars a la fresca a diferents carrers, cançons i balls populars mallorquins, actuacions musicals, representacions teatrals, competicions esportives, jocs i activitats per a totes les edats, focs artificials, entre d'altres. Del conjunt d'aquests actes, destaca la revetla musical, la cloenda de la primera fase del Certamen de Teatre Amateur de Consell del Teatre Principal (que se celebra anualment des de 1988), com també el cós (que ha esdevingut una tradició ben antiga i arrelada on els guanyadors reben la tradicional joia: una canya on hi ha penjat un present) i l'ofici solemne (amb els cants de la Coral de Consell i el ball de l' oferta per part de l'Agrupació sa Sínia), el dia del patró.
De la resta de festivitats anuals, cal fer esment a sant Antoni, el 1 7 de genero El matí, se celebren les tradicionals beneïdes a la plaça Major i, l'horabaixa, hi ha la desfilada de carrosses pels carrers de la vila i l'encesa d'un fogueró, amb la torrada acostumada, com també actuacions folklòriques, a l'avinguda de Francesca Homar.
El mercat es fa, cada dijous, a la plaça Major. Per contra, l' encant de Consell se celebra, cada diumenge, al Polígon Industrial i de Serveis de Consell, vora la carretera de Palma-Port d'Alcúdia. Es tracta d'un mercat d'objectes antics i de segona ma que va ser creat el 1994. Tot i la seva implantació recent, s'ha convertit en un dels mercats més concorreguts de Mallorca. A més de les 250 para des que s'hi insta/./en, a les qual es venen e/s objectes mencionats, hi ha també llocs on es poden adquirir els producte típics de l'artesania, la matança i la pastis seria de Consell.
Finalment, í d'ençà del 1996, es fa la Fira de Tardor al carrer de Sant Bartomeu i a/s vials adjacents. La fira se celebra el mes d'octubre, el primer diumenge després del dia de sant Lluc (18 d'octubre).